ПРИЗИВ

НА ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И НА РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО – МОНТАНА
ЗА ЧЕСТВАНЕ НА 24 МАЙ

Скъпи ученици и учители, уважаеми родители,

 

Започва най-любимият и най-празничен месец – месец май.

В тази трудна ситуация на изолираност и човешка отдалеченост направихме много неща и ги направихме ЗАЕДНО. Вярвам, че и сега ще успеем да докажем, че сме създали една обединена общност от хора с една цел – доброто на децата.

Наближава и най-българският празник – 24 май. В различни времена нашият народ винаги е намирал начин да изрази почитта и признателността си към онези свои чеда, които са белязали историята му с делата си. Тази година честването на делото на Равноапостолите Кирил и Методий, което е мисия за славянството изобщо и което превръща българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово, е особено. Но извънредната ситуация няма да спре достойното му отбелязване. С честването на празника ще изразим още веднъж своята огромна благодарност и дълбока признателност към едно велико дело, променило духовната съдба на цялото славянство, на цяла Европа и на целия свят! И ние Ви предлагаме да го отбележим отново заедно и по толкова вълнуващ и красив начин, по който сме го правили през годините.

Образователните институции в област Монтана са предвидили различни инициативи – концерти, изложби, конкурси, които предвиждаме да приключат с вълнуващ и красив финал.

Призоваваме на 24 май да издигнем българския национален флаг във всеки дом и в израз на гордостта ни, че сме българи точно в 12:00 ч. да прозвучи  химнът „Върви, народе възродени!“.

Използвайте дните до 24 май за добра подготовка – набавете си българския трикольор,  обмислете и му намерете най-достойното място, така че да се вижда отдалеч и да изглежда красиво. Нека украсим прозорците, балконите и дворовете си с балони – бели, зелени, червени, с рисунки на децата, с портрети на Светите братя!  Нека убедим и съседите,  и нашите приятели – и те да се включат в инициативата. За да почувстваме празника със сърцето си!

Нека на този ден да бъдем заедно, обединени от стремеж за знание и наука, за култура и свободно слово, за бъдеще на българския дух!

Нека осъществим тази идея и да я предадем нататък, като привлечем всички деца и техните родители от област Монтана, от цялата страна, а защо не и да я предадем и зад граница, за да  покажем, че нищо не може да сломи българския дух, че България е вечна!

 

С уважение,

Трайка Трайкова

Началник на Регионално управление

на образованието – Монтана