Иновация

  Регионален форум на иновативните училища за споделяне на добри практики, проведен във Второ СУ ,,Никола Й. Вапцаров”, гр. Монтана.

6.клас ФУЧ – ,, Млад предприемач – моден дизайнер”

 

 

 За втора поредна година нашето училище участва в регионалния форум във Враца по НП “Иновации в действие” 

 

От 24.03. 2022г. до 26.03.2022г.
във II ОУ ,,Иван Вазов” се случи първата обменна визита по Национална програма ,,Иновации в действие” с партньорските училища от с. Светлен, обл. Търговище – ОУ ,,Антон Страшимиров” (неиновативно), от с. Селановци, обл. Враца – ОУ ,,Н. Й. Вапцаров”(иновативно) и от с. Садина, обл. Търговище –ОУ ,,Христо Ботев” (неиновативно).
За гостите бе подготвена интензивна, но разнообразна програма, предразполагаща към споделяне на опит и обмяна на идеи – урок за представяне на проектни дейности в III клас и урок в занимания по интереси в ЦДО II клас. Преподаватели и ученици от гостуващите ни училища присъстваха и на вълнуващ урок ,,Шарена блага трапеза”, представен от участниците в иновативния проект – учениците от IV клас.
Последвалото състезание ,,Master Chef” създаде истинско настроение. Денят завърши с музикална програма и кръшно хоро в двора на училището ни.
Скоро екип на II ОУ ,,Иван Вазов” ще върне визитата и ще се докосне до атмосферата и учебните практики в ОУ ,,Антон Страшимиров” с. Селановци.
Може да бъде изображение с 7 души, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с 8 души, изправени хора, храна и на закритоМоже да бъде изображение с 11 души, изправени хора и на закрито

Може да бъде изображение с 8 души, дете, седнали хора, изправени хора и на закритоМоже да бъде изображение с 6 души, дете, изправени хора, на закрито и текст, който гласи 'деннамайката ден на майката 03 NEVER CHAMP NEWYORK ONDON'Може да бъде изображение с 15 души, дете, изправени хора, седнали хора и на закритоМоже да бъде изображение с 12 души, седнали хора, изправени хора и на закритоМоже да бъде изображение с 8 души, изправени хора и на закритоМоже да бъде изображение с 6 души, дете, седнали хора, изправени хора и на закритоМоже да бъде изображение с 7 души, изправени хора, храна и на закритоМоже да бъде изображение с 4 души, изправени хора, храна и на закритоМоже да бъде изображение с 5 души, изправени хора и на закритоМоже да бъде изображение с 7 души, изправени хора и на закритоМоже да бъде изображение с 3 души и изправени хораМоже да бъде изображение с 14 души, изправени хора и на откритоМоже да бъде изображение с 11 души, изправени хора и на откритоМоже да бъде изображение с 12 души, изправени хора и на закрито

В часовете по ФУЧ ,,Готварство” с учениците  си припомнихме традициите за Великден и Лазаровден. Направихме кукли и козунаци, с които почерпихме нашите приятели от другите паралелки. На велики четвъртък в кабинета по готварство  децата заедно със своите родители нашариха своите великденски яйчица.

С новият ни приятел от Италия– шеф Gaetano Zannini

Учениците имаха възможност да се докоснат до италианската кухня. Живеещият в Швейцария шеф Гайтано Занини сподели своята рецепта за спагети “Карбонара”.

Посрещане на Ромската Нова година

Най- хубавият празник е този, който е споделен и общ! Четвъртокласниците от иновативната ни паралелка отбелязаха празника Банго Васил с тържество, на което пресъздадоха празничната обредност и атмосфера при посрещане на Ромската Нова година.

В очакване на Коледа

С г-жа Миглена Станимирова, заместник-кмет на община Вълчедръм децата се потопиха в атмосферата на народната традиция за Бъдни вечер и обичая Коледуване.

Трапезата за Никулден

Почетен гост на нашата трапеза е шаранът, приготвен от сръчните ръце на  малките ни готвачи!

Може да бъде изображение с храна Може да бъде изображение с 3 души, седнали хора, изправени хора, храна и на закрито

Ден на християнското семейство с баба Димитрина

Учениците се запознаха с традициите и обичаите на Въведение Богородично. Бабата на едно от децата разказа как посрещат празника в тяхното семейство и какви ястия приготвят за трапезата.

Учениците се запознаха с традициите и обичаите на Въведение Богородично.

 

Протокол-ПС

 

                                                 Пътят – от иновативната идея до иновативното училище

Второ основно училище „Иван Вазов“ приема за своя мисия качеството на образованието. Ние вярваме, че всеки ученик заслужава да получи знания и умения, които да развият потенциала му  и да му помогнат да сбъдне мечтите си. Искаме нашите деца да живеят пълноценно в динамичния съвременен свят. Свят, в който уменията да работиш в екип, да познаваш собствените си силни страни, да уважаваш труда на другите, са ключови .

Оттук тръгна нашата иновативна идея и извървя смело своя път на реализация.

С решение № 523 на МС от 22.07.2021 г. Второ основно училище „Иван Вазов“   гр. Вълчедръм е включено в списъка на иновативните училище.

 

Нашата иновация

Иновацията ни ще формира ключова предприемаческа компетентност у учениците, ранно професионално ориентиране, ще изгради практически умения по кулинария, градинарство, моден дизайн и дърводелство, ще възпита култура на здравословното хранене, екологична култура и естетически усет. Така ще се осигури преход от знания към умения и ще се формира предприемаческа нагласа у учениците, способност на базата на придобитите знания да се демонстрират умения, реален практически контекст в обучението. Нагласа за приложение на наученото в конкурентна среда. Иновацията ще създаде съвкупност от знания, умения, нагласи и отношения, чрез качествено /приложно, чрез преживяване/ учене и придобиване на практически опит по готварство, градинарство, шеф и кройка и дърводелство. Те ще са приложими във всяка една възраст. Ще направят реално ученето през целия живот. Ще  осигурят връзка с пазара на труда. Ще се даде възможност за успешна социална изява и ще се намали рискът от социално изключване на ученици от маргиналните групи.

Нашата мисия

В класните стаи да виждаме по- щастливи ученици, доволни от придобитите умения за трудолюбие, концентрация, търпение, уважение към труда на другия.

Удовлетворени родители, които насърчават и подкрепят своите деца в избора на подходяща професия.

Мотивирани учители, отворени за иновации в образованието.